Sayfalar

29 Nisan 2009 Çarşamba

Bir Bardak Demli Çay

Çay severim sevmesine ama tiryaki sınıfına da sokamam kendimi. Çay içmeyince başının tuttuğunu iddia eden valide sultanın aksine bir ince belli bardak dahi içmeden nihayetlendirdiğim günler çoktur ne de olsa. Ancak güzel demlenmiş bir çayı da başka hiç bir sıcak içeceğe değişmem. Sapanca’da farklı farklı yerlerde içtiğim güzel çayların ardından farkettim ki dışarıda yiyip içtiğim her türlü mekanı öncelikle gelen çayın kalitesine göre değerlendiriyorum. Çay güzel geldi mi aklımda kalan ne pastanede yediğim böreğin ne de lokantada yediğim yemeğin tadı oluyor. Bir tek güzel demlenmiş bir çay orayı benim için vazgeçilmezlerden biri haline getirebiliyor. Aksine kötü bir çay benim için o mekanın tüm albenisini bir anda söndürebiliyor. Çok kolay gibi görünür ama iyi bir çay demlemek özen ister. Kullanılan çay ve suyun kalitesi, miktarı, demleme ve kaynatma süreleri bir çayı vezir de edebilir rezil de. Kimi yerde küçücük bir ayrıntı, kimi yerde sıradan bir ikram olarak görülen çay belki tam da bu yüzden benim için önem kazanıyor. Tüm bu özeni göstererek müşterisine güzel bir çay sunan mekan işine daha fazla saygı duyar, herşeyi güzel yapar gibi geliyor. Belki de bütün bunlar çay sever birinin algıda seçicilik saçmalamalarından ibaret. Vedat Milor olsaydım çayla falan işim olmaz et-şarap çeşitliliği olurdu belki de kıstasım ve o zaman en sevdiğim yemek de simit-peynir-çay üçlüsü olmazdı kim bilir! Bu vesileyle nezdimde en büyük Türk mucidi simit saraylarının kurucusu yüce insanı alkışlıyor, güzel çay satanlarına bol bol kazançlar diliyorum. Yalnız tek bir ricam var kendilerinden İzmir gevreğinden uzak dursunlar ve gevreğimizi simite çevirmesinler.

12 yorum:

  1. ben çay içmesem de olur hayatta da simir bal kaymak olmadı simit zeytin peynir hiç olmadı simit reçel eski kaşar gibi farklı üçlemeler belirgin bir yer tutar hayatımda ama bir de şarap et ikilemelerim vardır ki peynir tabaklı amannnnnnn bak canım çekti...

    YanıtlaSil
  2. Hamile olan ben miyim sen mi bilemedim bak şimdi :)) Ha bi de et yiye yiye bi hal oldun ya utanmadan et şarap ikilemelerim vardır demişin ilahi bacım :))

    YanıtlaSil
  3. bende kendimi garip hissederdim..bir cafe ye gittiğimizde çayı daha içmeden kokusundan bile taze yada bayat olup olmadığınıda anlıyosundur bence :)

    YanıtlaSil
  4. bir de yoğurtu bulan türk mucidi var. insanlık anlından öpmeli.

    YanıtlaSil
  5. o zaman sizde bizim bursamızda barınmayın ..İzmirinizde gevregınızı yıyın:)))))

    YanıtlaSil
  6. Doğru diyorsun Miles ne kötüdür gerçekten de bayat ya da tam demini almamış çayın çiğ kokusu :(

    YanıtlaSil
  7. Adsoy yoğurdun mucidini ben de öperim alnından ama benim adama çaktırmadan. zira kendisi yoğurttan nefret etmesiyle ünlüdür :))

    YanıtlaSil
  8. Sevgili adsız,
    İzmir'deki simit salonlarının İzmir gevreğinin tadını değiştirmesine olan sitemime bir Bursalı olarak neden alınganlık yaptın, bir de beni kışkışladın buralardan anlayamadım. Sanırım yanlış anlaşıldım :( Bursa'da simit yemekten gayrı da bir şikayetim yok, aksine önceki "barınaklarım" Eskişehir ve İstanbul'dan çok daha güzel burada simitler. İzmir gevreği ise 19 yıldır doğduğu, büyüdüğü şehirden uzakta yaşayan bu can için memleket hasretidir. Şimdi anlaştık umarım :))

    YanıtlaSil
  9. Dışarda çayı sevmiyorum..evde yapılan çayı daha zevkle içiyorum..ve simit peynirle harika gerçekten.

    YanıtlaSil
  10. Doğru söylüyorsun Ufuk Çizgisi gerçekten de evde yapılan çay gibisi yoktur ama dışarıda da öyle güzel çaylar içtiğim olmuştur ki haklarını yemek istemem.

    YanıtlaSil
  11. kahve dahi bir yere kadar.

    akşam 17:30'da, earl grey çay + eski kaşar + varsa zimit(ah varsa bir de tahinli çörek)... en büyük keyiflerden..

    simitte pekmez kullanımı tartışmaya pek açık bir mevzu.. simit + çay olacaksa, pekmezli(izmit zimiti mesela. /izmir gevreğini bilemiyorum/); işin içine peynir karışacaksa pekmezsiz..

    YanıtlaSil
  12. ben de İzmit zimidi nasıl oluyor bilmiyorum ama güzeldir mutlaka :))
    ayrıca dediğin gibi simidin yanında eski kaşara doyum olmaz, o yoksa da krem peynir bu keyfi hiç bozmaz :)).

    YanıtlaSil

Etiketler

#100.Yıl #29Ekim (1) #ağacımadokunma (1) #AilemizinGurusu (1) #anılar (7) #ArtRecreation (1) #ayrıyazılır (1) #bavulculuk (2) #benimadam (2) #BigSis (1) #bing #ai (1) #Caillou (1) #canımbabam (1) #coronatürmort (1) #Covid19Günceleri (3) #Dark (2) #dikkateksikliğisendromu (4) #doğruyazınkardeeeşim (1) #doğumgünü (3) #GameofThrones (4) #GeorgeR.R.Martin (5) #göçebe (6) #göçmenkadınlar (1) #gurbetçilik (7) #hemşire (1) #hemşirelik (6) #Hıdırellez (2) #içindenalmanyageçenyazılar (5) #İçindenAlmanyageçenyazılar (3) #içindenciddiyetgeçenyazılar (18) #içindenfilmgeçenyazılar (2) #içindenhüzüngeçenyazılar (1) #içindenistanbulgeçenyazılar (4) #içindenizmirgeçenyazılar (7) #İçindenMatrixGeçenyazılar (14) #içindenmizahgeçenyazılar (69) #içindenmutlulukgeçenyazılar (6) #içindenromanyageçenyazılar (2) #içindenşarkısözügeçenyazılar (31) #içindenşiirgeçenyazılar (17) #ileridönüşüm (2) #kafamaneredenesersekuşağı (5) #karantinahalleri (3) #Kayu (1) #kedigünlükleri (4) #kendimenotlar (8) #kim-olduğunu-bilirsin-sen (5) #küçükbirader (2) #küçükergen (9) #küçükkankam (7) #küçükördek (20) #lakap (1) #lost (1) #Marduk (2) #mercekbulut (1) #mim (10) #mindfulness (1) #mutluluk (2) #mylittlefeltstuff (4) #özürdilerimsezenaksu (1) #RIP (11) #seçmesaçmalar (1) #sevgiligünlük (1) #sevgililergünü (2) #SeziKalkavan (1) #soneryalçınlütfenbanakızma (1) #sonhavabükücü (2) #sonsuztemizlikdöngüsü (5) #şaşkın (41) #ŞaşkınınADHDGünlüğü (7) #ŞaşkınınAÖFmaceraları (10) #ŞaşkınınBayramÇelıncı (4) #şaşkınınsevgililergünüdileği (3) #şaşkınjunior (1) #şaşkınmutfakta (6) #tatil (1) #telekom (1) #uykusuzluk (1) #ValideSultan (18) #vallahidebunlarhepmizah (1) #yapayzeka (1) ArtRecreation (1)