Sayfalar

29 Mayıs 2012 Salı

Cevap Arayan Sorular



M. Serdar Kuzuloğlu dün Twitter'da #CevapArayanSorular hashtagi atıverince ortaya benim gibi meraklı bir turşuyu aldı da bir telaş. Kucağımda uyuyan ördekle otobüste kıpırdayamadan otur otur sıkılmışım, dar alanda güç bela açabildiğim Macbook'um kurtarıcım olmuş yoksa geçmez onca saat, konu da tam benlik ama...

Şimdi gerçekten cevabını çok merak edeceğim bir soru çıkarsa, ben onun cevabını araştırırken Nilüfer Turizm'in beleş interneti kesilirse, dandik BB'mden internete bağlanmak zaten kabus, ya kucağımda mışıl mışıl uyuyan çocuğun uyanacağı tutarsa... 

İlk soru bingo! Cevabı mutlaka öğrenilmeli, gri hücreciklere yüklenmeli. Telefon jokeri ile anında cevap bulabilme şansı da cabası. 


"Ağrı kesiciler nasıl tam ağrıyan yerde işe yarar?" Bu soruyu ileride Türk eczacılığı için çok önemli işler yapacağına inandığım, sevgili çekirgeme göndersem cevap anında gelir diye düşünürken bir de bakıyorum cevap ta kendisinden gelmiş bile.


Bu durumda şansımı zorlayıp daha fazlasını da isteyebilirim. Çekirge öyle hızlı ki devamı hemen ertesi sabah posta kutuma düşüveriyor. Kendisinin izniyle ben de Eczacı Ayşegül Kılıcel'in usta kaleminden çıkma cevabı sizlerle paylaşıyorum.  Kim bilir benim gibi meraklının biri merak eder de gugıllarsa hayır duasını alsak ikimize de yeter...

Ağrı kesiciler nasıl tam ağrıyan yerde işe yarar?

"Vücutta ağrıya neden olan bir grup maddeler vardır. Bunları prostaglandinler olarak adlandırıyoruz. Herhangi bir nedenle (darbe, doku zedelenmesi vb) vücudumuzda hücre zarında bulunan araşidonik asit molekülleri hücre zarından koparak COX enzimleri aracılığı ile prostaglandinlere dönüşür ve olay yerinde ağrıya neden olur. Bu aslında olayın çok ufak bir kısmı özetin de özeti :)

Ağrı kesici aldığımızda moleküller ince bağırsaktan emilir ve kana karışır. Aslında çoğu ilaç bu şekilde etki eder. Kanımıza vücudun her yerine dağılan ağrı kesici moleküller özel reseptörlere bağlanırlar ve burada prostaglandinlerin üretimine neden olan COX 1 dediğimiz enzim grubunun çalışmasını inhibe eder. Enzim inhibe olunca ağrıya neden olan moleküller üretilemez ve de ağrı cevabı ortaya çıkmaz. Aslında ağrı kesici aldığımızda tüm vücutta prostaglandin üretimi inhibe edilmektedir. Uzun süre ağrı kesici kullanımında mide hassasiyetinin ve diğer yan etkilerin ortaya çıkma nedeni de budur. Çünkü prostaglandinlerin alt gruplarından biri mide mukozasının oluşmasına yardımcı olmaktadır. Diğer alt grupların da onlarca fonksiyonu vardır."




2 yorum:

Etiketler

#100.Yıl #29Ekim (1) #ağacımadokunma (1) #AilemizinGurusu (1) #anılar (7) #ArtRecreation (1) #ayrıyazılır (1) #bavulculuk (2) #benimadam (2) #BigSis (1) #bing #ai (1) #Caillou (1) #canımbabam (1) #coronatürmort (1) #Covid19Günceleri (3) #Dark (2) #dikkateksikliğisendromu (4) #doğruyazınkardeeeşim (1) #doğumgünü (3) #GameofThrones (4) #GeorgeR.R.Martin (5) #göçebe (6) #göçmenkadınlar (1) #gurbetçilik (7) #hemşire (1) #hemşirelik (6) #Hıdırellez (2) #içindenalmanyageçenyazılar (5) #İçindenAlmanyageçenyazılar (3) #içindenciddiyetgeçenyazılar (18) #içindenfilmgeçenyazılar (2) #içindenhüzüngeçenyazılar (1) #içindenistanbulgeçenyazılar (4) #içindenizmirgeçenyazılar (7) #İçindenMatrixGeçenyazılar (14) #içindenmizahgeçenyazılar (69) #içindenmutlulukgeçenyazılar (6) #içindenromanyageçenyazılar (2) #içindenşarkısözügeçenyazılar (31) #içindenşiirgeçenyazılar (17) #ileridönüşüm (2) #kafamaneredenesersekuşağı (5) #karantinahalleri (3) #Kayu (1) #kedigünlükleri (4) #kendimenotlar (8) #kim-olduğunu-bilirsin-sen (5) #küçükbirader (2) #küçükergen (9) #küçükkankam (7) #küçükördek (20) #lakap (1) #lost (1) #Marduk (2) #mercekbulut (1) #mim (10) #mindfulness (1) #mutluluk (2) #mylittlefeltstuff (4) #özürdilerimsezenaksu (1) #RIP (11) #seçmesaçmalar (1) #sevgiligünlük (1) #sevgililergünü (2) #SeziKalkavan (1) #soneryalçınlütfenbanakızma (1) #sonhavabükücü (2) #sonsuztemizlikdöngüsü (5) #şaşkın (41) #ŞaşkınınADHDGünlüğü (7) #ŞaşkınınAÖFmaceraları (10) #ŞaşkınınBayramÇelıncı (4) #şaşkınınsevgililergünüdileği (3) #şaşkınjunior (1) #şaşkınmutfakta (6) #tatil (1) #telekom (1) #uykusuzluk (1) #ValideSultan (18) #vallahidebunlarhepmizah (1) #yapayzeka (1) ArtRecreation (1)