Sayfalar

15 Aralık 2013 Pazar

Aşk Oyunları


Serinin adı Buz ve Ateşin Şarkısı ( A Song of Ice and Fire), dizinin ve ilk kitabın adı olmasından mütevellit bilinen diğer adıyla Taht Oyunları (A Game of Thrones).

Adam hiç üşenmemiş yazmış. Beş kitap, 4273 sayfa. Elime sakız gibi yapışan son cilt hariç, uğruna günlerimi gecelerimi verdim, üşenmedim okudum. Türkçe çevirisi beş kitap, dokuz cilt, 5314 sayfa.

Yazmaya da devam ediyor. Sırada iki kitap daha var. Ömrü yeterse bitirecek, ömrümüz yeterse okuyup öğreneceğiz hikayenin sonunu.

Babanın kafa öyle güzel ki sadece kitabı yazmakla da yetinmiyor. Bir de kitaptan çok farklı bir kurguda ilerleyen televizyon dizisinin uyarlamasını yapıyor. Hal böyle olunca sen de ne kastırıyorsun kitabı okumakla, mis gibi dizisi var, uzan koltuğa, geç televizyonun karşısına izle yapamıyorsun. Paralel evrende geçen diziyi keyifle izlesen de o esnada gerçek Yedi Krallık'ta neler olduğunu okumadan duramıyorsun.

Duramıyorsun ama bir yandan mevcut son kitap ha bitti ha bitiyor. Yeni kitap ne zaman çıkar, çıksa Türkçe'ye ne zaman çevrilir bilmiyorsun. Belki de bu yüzden o son kitabı hiç bitirmek istemiyorsun.

Son iki kitabın çıkış tarihlerine ilişkin tüm bu belirsizliğe rağmen serinin finaliyle ilgili, mantarına kuvvet George Baba'ya güveniyorsun. Lakin gel gör bu nesil bir Lost acısı yaşadı. O acı hala tazeyken yüreklerde Westeros'un karlı dağları fare doğurursa ne yaparız düşünmeden de duramıyorsun.

Kaçınılmaz son yaklaşırken, bu kadar uykusuz gece, bu kadar sayfa, bi sürü karakterin, bitmek bilmez entrikaları, bir taht uğruna ya rab ne kelleler gidiyorları sonunda serinin ana fikri ile ilgili çıkardığım bir sonuç da var elbette.

Sevgili anne babalar çocuklarınızı sizin değil, kendi istedikleri kişilerle everin. Sevenleri ayırmayın, uçurtmayı vurmayın. Savaşmayın sevişin. Sanmayın her şey mal mülk her şey para pul. Tahtmış, güçmüş, paraymış hepsi hikaye. Bakın Koskoca Yedi Krallık'ta koca koca lordların, leydilerin bi tanesi de sevdiceğine yar olmamış, olamıyor. Sevdiğine kavuşamayan da veriyor kendini entrikaya, veriyor kılıca. Taht filan değil bu arkadaşım, bildiğin aşk oyunları...

Sonradan edit:

Aha aha bi de böyle bişiy yazmış George R. R. Martin blogunda:

Amazing series. Amazing episode last night. Talk about a gut punch.

Walter White is a bigger monster than anyone in Westeros.


(I need to do something about that)


Ülen ne yapacak ki acaba? Rahmetli Walter White'a da selam olsun bu arada :))

2 yorum:

  1. Bende bu kitaplari okumak istiyorum ama kalinliklari gözümü korkuttugu icin bir türlü yanasmadim. Birde acikcasi karar veremedim almanca mi okusam, yoksa ingilizce orjinal mi diye?

    YanıtlaSil
  2. Evet her biri ansiklopedi kıvamında ama su gibi akıp gidiyor merak etme. Hangi dilde daha rahatsan onu tercih et derim çünkü çetrefilli bir dili var :)

    YanıtlaSil

Etiketler

#100.Yıl #29Ekim (1) #ağacımadokunma (1) #AilemizinGurusu (1) #anılar (7) #ArtRecreation (1) #ayrıyazılır (1) #bavulculuk (2) #benimadam (2) #BigSis (1) #bing #ai (1) #Caillou (1) #canımbabam (1) #coronatürmort (1) #Covid19Günceleri (3) #Dark (2) #dikkateksikliğisendromu (4) #doğruyazınkardeeeşim (1) #doğumgünü (3) #GameofThrones (4) #GeorgeR.R.Martin (5) #göçebe (6) #göçmenkadınlar (1) #gurbetçilik (7) #hemşire (1) #hemşirelik (6) #Hıdırellez (2) #içindenalmanyageçenyazılar (5) #İçindenAlmanyageçenyazılar (3) #içindenciddiyetgeçenyazılar (18) #içindenfilmgeçenyazılar (2) #içindenhüzüngeçenyazılar (1) #içindenistanbulgeçenyazılar (4) #içindenizmirgeçenyazılar (7) #İçindenMatrixGeçenyazılar (14) #içindenmizahgeçenyazılar (69) #içindenmutlulukgeçenyazılar (6) #içindenromanyageçenyazılar (2) #içindenşarkısözügeçenyazılar (31) #içindenşiirgeçenyazılar (17) #ileridönüşüm (2) #kafamaneredenesersekuşağı (5) #karantinahalleri (3) #Kayu (1) #kedigünlükleri (4) #kendimenotlar (8) #kim-olduğunu-bilirsin-sen (5) #küçükbirader (2) #küçükergen (9) #küçükkankam (7) #küçükördek (20) #lakap (1) #lost (1) #Marduk (2) #mercekbulut (1) #mim (10) #mindfulness (1) #mutluluk (2) #mylittlefeltstuff (4) #özürdilerimsezenaksu (1) #RIP (11) #seçmesaçmalar (1) #sevgiligünlük (1) #sevgililergünü (2) #SeziKalkavan (1) #soneryalçınlütfenbanakızma (1) #sonhavabükücü (2) #sonsuztemizlikdöngüsü (5) #şaşkın (41) #ŞaşkınınADHDGünlüğü (7) #ŞaşkınınAÖFmaceraları (10) #ŞaşkınınBayramÇelıncı (4) #şaşkınınsevgililergünüdileği (3) #şaşkınjunior (1) #şaşkınmutfakta (6) #tatil (1) #telekom (1) #uykusuzluk (1) #ValideSultan (18) #vallahidebunlarhepmizah (1) #yapayzeka (1) ArtRecreation (1)